꧁Borduren:꧂

 



✿ Wat is Borduren
✿ Welke steken zijn er
✿ Wat is de meest gebruikte techniek
✿ Borduurstof? Wat is dat precies?
✿ Hoe begin ik?



Wat is borduren?
Borduren is een vorm van creatieve decoratie. Je "tekent" als het ware met naald en draad iets op stof.  Dat kan door middel van een patroon maar kan ook zonder. Dit patroon wordt met draad opgevuld zodat er een tafereel ontstaat. Het kunnen ook eenvoudige tekentjes of sierrandjes zijn op bijvoorbeeld kleding, beddengoed of tafellakens. Vooral veel kerstkleedjes hebben een geborduurd patroon.

✿ Welke steken zijn er?
Er zijn heel veel steken in het borduren. Eigenlijk teveel om allemaal op te noemen. De meest gebruikte steken zijn kruissteken, halve kruissteek, stiksteek, steel steek.
De kruissteek wordt gevormd door 2 halve kruisjes die je diagonaal maakt. Van linksonder naar rechtsboven en van rechtsonder naar linksboven. De volgorde maakt op zich niet uit zolang je er maar altijd voor zorgt dat de steken in dezelfde richting lopen. De kruissteek wordt veel gebruikt in tel patronen.
De halve Kruissteek is zoals het woord al zegt een halve steek. In plaats van een heel kruisje maak je een half kruisje. Dit wordt vaak gebruikt om schaduwen of dieptes aan te geven in een borduurwerk.
De stiksteek wordt heel vaak gebruikt om details toe te voegen aan een bestaand werk.  Stiksteken worden vaak uitgevoerd met 1 draadje. Maar dat is afhankelijk van het werk wat je maakt.
De steel steek wordt veel gebruikt in het vrij borduren om grote vlakken op te vullen. Dit is een steek die afhankelijk van het patroon grotere stukken overlapt.
In de loop der tijd zullen er meer steken toevoegen aan het lijstje want er zijn er aardig wat.

Op het voorbeeld links onderaan de pagina is te zien hoe je een kruissteek en dus ook een halve kruissteek maakt. De richting die hier gekozen is gaat van linksonder naar rechtsboven en van linksboven naar rechtsonder. Dit is geen vereiste. Het hangt er helemaal van af wat voor jou het beste werkt. Het enige wat telt is dat alle kruisjes wel dezelfde kant uit wijzen. Kies je er bijv voor om van rechtsonder naar linksboven te beginnen en van rechtsboven naar linksonder (of linksonder naar rechtsboven) zorg er dan voor dat je deze volgorde aanhoudt voor het hele werk.
Tevens is op voorbeeld 1 gelijk te zien hoe je een halve kruissteek maakt aangezien een hele kruissteek uit twee halven bestaat. Ook belangrijk is dat de halve kruissteken dezelfde richting uit gaan als het bovenste kruisje van het hele kruisje. Dit zorgt voor een mooi eindresultaat.
Op het voorbeeld rechts onderaan de pagina is te zien hoe je een stik en steel steek maakt. Je gaat steeds van punt A naar punt B. Dus zeg maar steeds een hokje achteruit en je start dan opnieuw met een hokje vooruit.

✿ Wat is de meest gebruikte techniek?
In het borduren wordt de kruissteek het meest gebruikt. Dit is ook een makkelijke techniek om te leren.

✿ Borduurstof? Wat is dat precies?
In principe kan je overal wel op borduren maar bij de meeste pakketten en patronen borduur je op stof. Er zijn vele soorten.
Aida - Dit is een stuggere stof wat verdeeld is in hokjes. Het is makkelijker om dan te kunnen zie waar je de naald in moet steken. Aida is er in verschillende maten wat in het borduren ook wel "count" wordt genoemd.
Dit is onderverdeeld in 9ct, 11ct, 14ct, 16ct, 18ct, 20ct. Hoe kleiner het getal, hoe groter het werk wordt. Dit is uit te rekenen door te kijken hoeveel kruisjes je per centimeter zet. Bijv bij 14ct zet je ongeveer 5,5 kruisjes op 1 centimeter en bij 18ct zijn dit er 7,5 per centimeter. Dit is heel belangrijk om uit te rekenen als je een werkje wilt maken om te zien hoeveel draad je nodig hebt. Bij een pakket zit dit draad er al bij inbegrepen.
Evenweave - is een erg soepel en gelijkmatige stof waarbij je wel zelf moet kijken hoe je de kruisjes wilt zetten. Anders dan bij aida zijn er geen duidelijke hokjes zichtbaar.
Linnen - Is net als evenweave een stof waarbij je zelf moet kijken waar je precies de naald insteekt. Het verschil met evenweave is dat linnen wat ongelijkmatiger is wat stof betreft. Het voordeel is dat dit wel een wat natuurlijker effect geeft.
Zweigart - Is hetzelfde als aida alleen waar aida wat stugger is wat structuur betreft is zweigart soepeler wat het makkelijker maakt om vast te houden of te spannen in een raam of ring.
Stramien - Is van een grovere structuur. Dit materiaal wordt veel gebruikt bij het knopen van kleden en voor grotere zwaardere werken.

✿ Hoe begin ik?
Je kan het beste beginnen door een compleet pakket te kopen. Dit kan bij diverse hobbywinkels. Begin met iets eenvoudigs en kijk of het wat voor je is.  Als je het onder de knie hebt kan je altijd verder gaan met een groter borduurwerk. Borduren is niet moeilijk. Het enige wat je ervoor nodig hebt is geduld en tijd. Het kan juist een  ontzettend ontspannen hobby zijn. Dus wie weet, is het wat voor jou!